Ostatki
W polskiej tradycji karnawał gości już od dawna. Karnawał to czas obchodzony zawsze w wesoły sposób, czas, kojarzący się z tłustymi potrawami i alkoholem. Ostatnim dniem karnawału są ostatni, czyli dzień przed Środą Popielcową.
W dzisiejszych czasach karnawał nie różni się zbytnio od tego, jaki znano wcześniej. Karnawał najhuczniej obchodzono jednak w średniowiecznej Francji, Portugalii, Hiszpanii, Niemczech i na Bałkanach. Polacy także chętnie uczestniczyli w karnawałowych szaleństwach, korzystając z zabaw, ucztowania i spożywania ogromnych ilości alkoholu.
Karnawał, znany w Polsce także jako zapusty, zawsze kończył się ostatkami. Ostatki rozpoczynały się w tłusty czwartek, który był spędzany głównie na jedzeniu oraz piciu. Dawniej we wszystkich domach spożywano wówczas dania przygotowane z kaszy, kapusty, słoniny i kraszonego jadła.
W bogatszych rodzinach przyrządzano również potrawy z mięsa i kiełbasy. Oczywiście tłusty czwartek nie mógł obejść się bez smażonych w tłuszczu słodkości, takich jak racuchy, pączki, chrusty czy bliny. Ostatni dzień karnawału nie mógł się jednak obejść bez śledzia – potrawy, zwiastującej rychły post.
Z tego powodu nawet dzisiaj ostatki nazywane są popularnie „śledzikiem”.